Светът - Здравеопазване

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

СОЛТА УБИВА ПО 1,6 МИЛИОНА ДУШИ ВСЯКА ГОДИНА

sol_01Консумацията на твърде много сол води до повече от 1,6 милиона смъртни случаи по света поради сърдечно-съдови заболявания всяка година, показва ново изследване. Заключението на учените се базира на анализа на 205 изследвания за приема на натрий в страни, които представляват почти три четвърти от възрастното население на света.

Средното количество на консумирания натрий през 2010 г. е 3,95 грама на ден,

Последно обновен на Петък, 12 Септември 2014 14:46
   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ОТБЕЛЯЗВАМЕ СВЕТОВНИЯ ДЕН БЕЗ ТЮТЮНЕВ ДИМ

bez_cigariВсяка година на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Той се провежда в страни по целия свят, като се акцентира на опасностите за здравето, свързани с употребата на тютюневи изделия, както и насърчаване на ефективни политики за намаляване на въздействието от употребата на тютюн.

„Повишаване на данъците върху тютюневите изделия" е мотото на кампанията за 2014г. под което ще премине 31 май - Световен ден без тютюн.

Последно обновен на Събота, 31 Май 2014 11:27
   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ФРЕНСКА ФИРМА Е НА ПЪТ ДА СЪЗДАДЕ ВАКСИНА СРЕЩУ ХИВ

vaksina14За пръв път в историята ваксина срещу ХИВ навлезе във втора фаза на тестване, предаде БТА.

Терапевтичната ваксина е разработена от френската фирма
Biosantech и е получила одобрението на Френската национална агенция за сигурност на лекарствата. При използването й не е наблюдавана никаква токсичност.

Ваксината предпазва срещу всички варианти на СПИН. Тя взема за мишена протеина Tat. След производството му вирусът дерегулира имунната сиситема и унищожава имунни клетки.

Последно обновен на Сряда, 04 Юни 2014 13:34
   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

БИРАТА ВЛИЯЕ БЛАГОПРИЯТНО НА СЪРЦЕТО

bira13Експерти от университета в Harokopio направиха  сензационно изявление: бирата подобрява сърдечната функция, пише The Daily Mail. Учените твърдят, че половин литър бира е достатъчна за да се подобри състоянието на кръвоносните съдове около сърцето.

Бирата прави артериите еластични,  а ако човек изпие   две трети халба от напитката, подобряването на притока на кръв трае два часа.

Последно обновен на Понеделник, 14 Октомври 2013 14:29
   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

8 ЮЛИ - СВЕТОВЕН ДЕН ЗА БОРБА С АЛЕРГИИТЕ

slushalki_lekar138 юли се отбелязва като Световен ден за борба с алергиите от 2005 г., по инициатива на Световната организация за борба с алергиите. Целта е  популяризиране на информацията за алергичните заболявания, с акцент върху необходимостта от профилактиката и превенцията им.

Алергията е свръхреакция на организма към определено вещество, което в своята същност може да не е вредно. Веществата, които предизвикват алергични реакции се наричат алергени. Многообразието на алергените е огромно.

   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ЧЕРВЕНО ВИНО ЗА ДЪЛЪГ И ЩАСТЛИВ ЖИВОТ

vinoЕстествен антибиотик в червеното вино може да удължи живота ни с 60 на сто

Веществото ресвератрол, което се съдържа в червеното вино, може да удължи живота ни с 60 на сто и да ни направи много по-енергични на старини, установи изследване на швейцарски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Екип от Федералния политехнически университет в Лозана, ръководен от проф. Йохан Овер, проведе опити с червеи.

Последно обновен на Вторник, 02 Юли 2013 14:07
   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

МОЖЕМ ЛИ ДА ПРЕДОТВРАТИМ РАКА

plodove_zelenchuchiПо-правилно е да се говори за намаляване на риска, твърди публикация

Може, но за съжаление не винаги и затова се налага да се говори само за намаляване на риска от развитие на това заболяване, тъй като често е невъзможно да се отстрани въздействието на вредните фактори, смятат експерти, цитирани от Journal of the American Board of Family Medicine.
Последно обновен на Вторник, 02 Юли 2013 14:06
   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ТИБЕТСКИ ЛЕК ПРЕЧИСТВА КРЪВОНОСНИТЕ СЪДОВЕ

limoniТибетският лек от лук и лимон пречиства кръвоносните съдове и предпазва от мозъчен удар и инфаркт.

За подготовката на еликсира на здравето са необходими 300 грама лук и един килограм лимони. Двете съставки ситно се нарязват и се слагат в 1,5 литра кипяща вода. Оставят се под капак за 15 минути, за да отпуснат всички полезни свойства.

Последно обновен на Вторник, 18 Юни 2013 14:52
   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

200 ХИЛЯДИ УМИРАТ ЗАРАДИ БЕЗАЛКОХОЛНИ

bezalkoholniОколо 200 000 души умират по света годишно от болести, свързани с безалкохолни напитки, установи проучване.

В резултат на диабет, причинен от сладки питиета, умират по 133 000 души на година. Други 44 хиляди умират от сърдечно-съдови заболявания, а 6000 - от рак. 78% от смъртните случаи са настъпили в страни със средни или ниски доходи.

Последно обновен на Понеделник, 20 Май 2013 13:16
   

СВЕТЪТ - ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

СПОРЕД ПРОУЧВАНЕ - САУНАТА НАМАЛЯВА ПОТЕНТНОСТТА

saunaМъжете, които редовно посещават сауни рискуват да станат импотентни, показва италианско проучване. В изследването участва група 30-годишни мъже, които в началото на експеримента имали нормален брой сперматозоиди. Всички те прекарвали по 15 минути в сауната два пъти в седмицата в продължение на три месеца, съобщи БГНЕС.

След експеримента броят на сперматозоидите бил значително по-малък, което довело учените на мисълта, че горещината може да намали шансовете на мъжете да станат бащи.

Последно обновен на Петък, 12 Април 2013 19:59
   

ЧИСТИ ЕКОЛОГИЧНИ ХРАНИ

НА ПАРТИ В ДРЯНОВО

banner1

ТРАНСФОРМАТОРИ И ДРОСЕЛИ

banner1